Finalisté 5. ročníku

PaedDr. Antonín Balnar, Ph.D.

Vystudoval učitelství matematiky a fyziky na Ostravské univerzitě a didaktiku fyziky na Univerzitě Matěje Bela v Banské Bystrici. Řadu let působí na ostravském Wichterlově gymnáziu, které sám absolvoval. Školu sedm let vedl jako nejmladší ředitel v kraji, v současnosti je již podruhé zástupcem ředitele. Na škole se mimo jiné věnuje podpoře talentovaných žáků a vede seminář aplikované fyziky. Stál také u zrodu třídy zaměřené na matematiku a fyziku, v současnosti jediné třídy svého druhu na gymnáziích v Moravskoslezském kraji.

Mgr. Aneta Čermáková

Vystudovala učitelství matematiky a fyziky na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Během studií začala učit na ZŠ Červený vrch, kde působí dodnes. Kromě výuky matematiky a fyziky se věnuje také vedení fyzikálního kroužku pro děti 1.–3. tříd. Je lektorkou a jednou z vedoucích regionálního centra Elixíru do škol, podílí se také na organizaci seminářů pro učitele v rámci projektu Heuréka. Jejím cílem je, aby žáci viděli fyziku všude kolem sebe, dokázali jevy pochopit a uměli si najít relevantní informace.

Mgr. Lucie Drimlová

Vystudovala učitelství matematiky a výpočetní techniky na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně. Několik let pracovala jako konzultantka a manažerka v oblasti informačních systémů, na konci mateřské dovolené se však rozhodla vrátit se k pedagogice a dnes již desátým rokem vyučuje informatiku a výpočetní techniku na Gymnáziu Brno, Vídeňská. Pořádá workshopy a podporuje ostatní učitele v používání moderních nástrojů a nových přístupů ve vzdělávání. Podílí se na živých vysíláních v rámci akcí DigiDay pořádaných organizací GUG a na školeních ICT koordinátorů pořádaných Národním pedagogickým institutem ČR. Je spoluorganizátorkou Letní školy umělé inteligence a autorkou myšlenky Víkendové školy AI pro učitele, jejíž první ročník proběhl letos v dubnu. Je také certifikovanou celostní koučkou, principy tohoto přístupu vnáší i do své výuky.

RNDr. Kateřina Dvořáková, Ph.D.

Vystudovala učitelství matematiky a biologie na Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 2010 působí na Gymnáziu a OA Bučovice, kde učí matematiku, informatiku a deskriptivní geometrii. Neustále hledá nové zdroje inspirace a přemýšlí o tom, jak svou školu posunout dál. Například vybudovala počítačovou učebnu matematiky a zařídila otevřenou dílnu, kde mohou žáci využívat moderní nástroje jako robotické stavebnice nebo 3D tiskárny. Na škole pořádá akce jako Retroden, oslavu mezinárodního dne pí nebo benefiční koncerty. Společně se svými studenty z gymnázia vede robotický kroužek určený dětem prvního stupně a jejich rodičům. Vzdělává rovněž učitele, mimo jiné je školitelkou programu GEOGEBRA a přednáší na celostátních konferencích.

Mgr. Ivana Hotová

Vystudovala Pedagogickou fakultu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Od roku 2002 učí matematiku a fyziku na Podkrušnohorském gymnáziu v Mostě. Pro studenty organizuje fyzikální exkurze a ve výuce ráda uplatňuje netradiční výukové postupy, například dramatickou metodu nebo metodu Peer Instruction. Vedle svého domovského gymnázia je také aktivní v regionálním centru Elixíru do škol v Teplicích, na seminářích a na letních školách pro učitele.

RNDr. Jan Koupil, Ph.D.

Vystudoval učitelství matematiky a fyziky na MFF UK. Učitelskou dráhu zahájil na pardubickém Gymnáziu Dašická, v současnosti už devátým rokem působí na soukromé střední škole DELTA v Pardubicích, kde učí fyziku, programování a webové technologie. Celý život jej provází potřeba věci měnit a přemýšlet o tom, jak by se daly zlepšit. Na škole je vedoucím didaktikem výuky programování a hlavním tahounem zavádění nových didaktických technologií do výuky. Stál u zrodu školního talentového programu a systému volitelných seminářů. Pro školu také zajistil výbavu fyzikální laboratoře. Vede zájmové kroužky zaměřené na IoT a Arduino a také studentské projekty – jeho svěřenci se pravidelně umisťují na stupních vítězů v krajských i celorepublikových kolech odborných soutěží. Řadu let se podílí na organizaci letního Soustředění mladých fyziků a matematiků pořádaného pod hlavičkou MFF UK.